טיפולי שיננית

שיננות הוא מקצוע פרא-רפואי בתחום רפואת שיניים העוסק בהיגיינת הפה ובטיפול מונע.
השיננית בוגרת לימודים מדעיים ובעלת רישיון של משרד הבריאות המאפשר לה לבצע פעולות וטיפולים קליניים ומניעתיים, וכן הדרכה לשמירה על בריאות הפה והשיניים, בפיקוחו של רופא השיניים כנקוב בחוק.

מדוע כה חשוב הטיפול היומיומי ?

סילוק רובד החיידקים (פלאק) חיוני במניעת מחלות חניכיים ושיניים. דבר זה מושג ע”י הדרכה לצחצוח יומיומי יעיל עם משחת שיניים מתאימה, מברשת שיניים טובה, חוט דנטאלי, קיסמים רפואיים ועזרים נוספים.

בעזרת הטיפול היומיומי בבית וטיפול תקופתי אצל השיננית במרפאה, באפשרותך למנוע את רוב מחלות הפה כגון: עששת שיניים (חורים), דלקת חניכיים, דימום וריח רע מהפה, כל אלה גורמים אי נעימות רבה וגוררים טיפול ממושך והוצאה כספית גבוהה.

מדוע חשוב הטיפול התקופתי אצל השיננית?

פרט לביקורים קבועים אצל רופא שיניים , ביקורת אצל שיננית מומלצת מאוד משום שתפקידה הוא לשמור על בריאות השיניים על ידי טיפול מניעתי. ובמקרים רבים מסייע במניעת בעיות חניכיים.

רופא השיניים מפנה מבוגרים וילדים לטיפול אצל שיננית כל שלושה עד שישה חודשים לפי הצורך, כאשר תדירות זו תלויה בראש וראשונה ברמת הצחצוח האישי של כל אחד.

זמני הביקור אצל שיננית תלויים במצב הכללי של השיניים, בסוג השיקום (כתרים, שתלים, תותבות) ובגיל המתרפא. אצל אנשים אשר עברו שיקום פה נרחב מומלץ לבקר לעיתים קרובות יותר על מנת לתחזק, לשמור ולמנוע היווצרות חיידקים בין הכתרים. בעוד שבדיקה ראשונה של ילדים אצל רופא שיניים מומלצת כבר בגיל שנתיים מהסיבה שכך עשוי להימנע מחסום פסיכולוגי הגורם אצלם לפחד מרופאי שיניים, טיפול מניעתי ראשון אצל שיננית נערך בפועל רק בסמוך לגיל ארבע.

שאלות ותשובות:

האם כדאי להגיע לטיפול שיננית גם כשאין בעיות בשיניים ?

ביקור שגרתי אצל השיננית עשוי לעזור באבחון מוקדם של מחלת חניכיים היות ואחד המאפיינים של מחלת חניכיים הינו העדר סימנים בשלבים הראשונים של המחלה. טיפול אצל שיננית חשוב גם אם לא סובלים ממחלת חניכיים וזאת כדי למנוע הצטברות אבנית, הגורמת למראה לא נקי וריח רע מהפה. מומלץ לשלב את הטיפול עם בדיקה שגרתית אצל רופא שיניים לאיתור בעיות בשלב התחלתי.

האם טיפול אצל שיננית מלווה בכאב ?

לעתים טיפולי שיננית כרוכים באי נוחות מסוימת, אך בדרך כלל הטיפול קל ופשוט אם מקפידים להגיע בזמן (כאמור, בין שלושה לשישה חודשים). כאשר יש אבנית רבה והחניכיים מודלקות, הטיפול עלול להכאיב. יחד עם זאת, קיימים כיום אמצעים רבים להקלה על אי הנוחות בזמן הטיפול ולכן מומלץ לשתף את השיננית המטפלת בכל תחושת אי נוחות או כאב המתעוררים במהלך הטיפול.

מהן הסיבות לרגישות גבוהה לקור אחרי טיפול הקצאת שורשים ?

הקצאת שורשים הוא אחד הטיפולים המומלצים למחלת חניכיים מתקדמת. מאחר וישנה התכווצות חניכיים לאחר הטיפול, יש חשיפה של השורשים וקיימת רגישות לקור וחום. הפיתרון האפשרי הינו ניקוי עם מברשת שיניים רכה ושטיפות פה עם פלואוריד ובמשחות שיניים לשיניים רגישות, הקיימות היום בשוק. כמו כן, קיימים חומרים נוספים שניתן למרוח מקומית במהלך הטיפול ולאחריו למניעת הרגישות ולהקלה משמעותית.

מהם יתרונות השימוש בחוט דנטאלי בנוסף למברשת רגילה?

חוט דנטאלי מגיע למקומות שמברשת השיניים לא מצליחה להגיע ולכן הוא יעיל ביותר במלחמה נגד מחלות חניכיים. היות ומברשת השיניים מנקה רק את הצדיים החיצוניים והפנימיים של השן, מוסר בזמן הצחצוח רק 70% מהפלאק (הרובד הדנטאלי) ואילו השאר נותר בין השיניים וגורם לדלקות חניכיים.

כל כמה זמן צריך ללכת לטיפול שיננית ומאיזה גיל?

מומלץ לבקר אצל שיננית אחת לחצי שנה לסילוק אבנית. באותה הזדמנות כדאי לבקש מהשיננית הדרכה לשימוש נכון באביזרים השונים לשמירה על היגיינת הפה. ביקור שגרתי אצל השיננית רצוי שיתחיל בגילים שש-שבע, כאשר בוקעות כבר השיניים הקבועות.

האם כדאי לדחות את הטיפול אצל שיננית עד לסיום הטיפול האורתודנטי?

קיימת חשיבות גבוהה בביקורים תקופתיים אצל השיננית במהלך הטיפול האורתודנטי. בתקופת הטיפול האורתודנטי קיימים מכשירים שונים ובעיקר קבועים אשר צוברים שאריות מזון וחיידקים ולכן חשוב יותר מתמיד להקפיד על ניקוי השיניים.

האם נכון לעשות טיפול אצל שיננית בסיום טיפול סתימות וכתרים?

זוהי גישה רווחת ושגויה, שכן מצב חניכיים טוב ,מאפשר לרופא המשקם לבצע את טיפולי השיניים כגון סתימות וכתרים בצורה הטובה ביותר. טיפול שיננית מפחית את דלקת החניכיים והדימום בזמן הטיפולים ומאפשר קבלת יובש המהווה תנאי להצלחת טיפולים אלו.

מה עושים כאשר צחצוח השיניים מלוּוה בדימום ותזוזת שיניים?

יש לגשת בדחיפות לבדיקה אצל רופא מומחה למחלות חניכיים (פריודונט). חלק מהסימנים של מחלת חניכיים הינם: דימום בזמן צחצוח, חניכיים הנראים אדומים, נפוחים, ניידות שיניים וריח לא נעים מהפה. במידה ולא מטפלים במחלה עלול להתרחש תהליך של ספיגת עצם המחזיקה את השיניים בפה ובסופו של דבר השיניים מתחילות להתנדנד עד למצב שצריך לעקור אותן.

האם בתקופת ההיריון ניתן לגשת לטיפול אצל שיננית?

תקופת ההיריון מלווה בשינויים הורמונאליים העלולים לגרום או להחמיר מחלת חניכיים. טיפול אצל שיננית בטוח ואף מומלץ במהלך הריון ולכן אין סיבה לדחות את הטיפול.

טיפולי המרפאה

טיפולים נוספים