סינוסים הם חללי אוויר הקיימים משני צידיו של חלל האף בלסת העליונה ובגולגולת. הסינוסים המקסילארים, מיקומם מעל שורשי השיניים העליונות. בכל אותם מקרים בהם קיים אובדן שיניים אחוריות בלסת העליונה, יתכן ונוצר מצב של חוסר עצם שלא מספקת להתקנת שתלים דנטלים. כפועל יוצא מכך, התקנת שתלים בחלק האחורי של הלסת העליונה מחייבת, במקרים מסוימים, הליך מקדים או בו זמני של השתלת עצם בקרקעית הסינוס. פעולה זו מכונה “הרמת סינוס”.
פרוצדורה טיפולית זו מתבצעת על ידי מומחים בתחום כירורגיית פה ולסת, והיא נועדה לאפשר שיקום פה והשתלת שיניים. יש כיום סוגים שונים של טיפולים: הרמת סינוס בלייזר, הרמת סינוס באמצעות בלון ועוד. לפניכם מספר שאלות ותשובות שיעזרו לכם לעשות מעט סדר בדברים. כך תבינו איפה אם עומדים ומהו התהליך אותו עליכם לעבור.
מתי צריך לעשות הרמת סינוס?
אדם שעומד לבצע שיקום פה באמצעות שתלים יופנה לעיתים לבצע הרמת סינוס. וזאת במקרה שמומחה לשתלים מאבחן כי קיים שינוי במבנה של העצם או שינוי בדחיסות העצם, שינויים שגורמים לכך שההשתלה תהיה בלתי אפשרית. במקרה כזה יופנה המטופל לטיפול הרמת סינוס כשלב ראשון לקראת טיפול ההשתלה.
ישנם שלושה מצבים באזורים האחוריים של הלסת העליונה בזמן ביצוע השתלות שיניים:
1) המקרה הטוב ביותר בו יש עצם מספקת לביצוע שתלים ללא צורך בביצוע פעולות נוספות.
2) מקרים בהם יש חוסר חלקי של עצם המאפשר התקנת שתלים יציבים מספיק אך נדרש ביצוע הרמת סינוס על מנת לקבל כיסוי עצם מלא של השתלים.
3) מקרים של חוסר עצם קיצוני בהם לא ניתן להתקין שתלים ויש צורך בביצוע הליך מקדים של הרמת סינוס בשלב ראשון והתקנת שתלים בשלב מאוחר, בדרך כלל לאחר כשבע עד תשע חודשים.
חוסר העצם יכול לנבוע משני מצבים או תערובת של שניהם:
1) מקרים בהם קיימת ספיגה מוגברת של רכס העצם אשר נשאה את השיניים בלסת העליונה. במקרים אלו יתכן והשיניים שיבנו על שתלים יהיו ארוכות מאוד ולכן הפתרון הינו שתל עצם לשחזור הרכס במקום או בנוסף להרמת הסינוס ולא הרמת רצפת הסינוס בלבד
2) מקרים בהם הסינוס הינו גדול באופן מיוחד והדבר מונע החדרת שתלים ללא קשר לרמת ספיגת העצם לאחר אובדן השיניים. במקרים אלו תהליך של הרמת סינוס הינו הפתרון לחוסר עצם המונע התקנת שתלים דנטליים.
במידה והמטופל סובל מסינוסיטיס, הוא מופנה לבדיקה ולעיטים טיפול מקדים אצל רופא אף-אוזן-גרון’ רק לאחר מכן נשקול לבצע את הרמת הסינוס.
מה התהליך של הרמת סינוס?
מדובר על תהליך בו מפרידים את הרירית של הסינוס ומכינים את המקום לקליטת העצם החדשה. ניתן לחלק את הטיפול לשני סוגים.
הרמת סינוס פתוחה – טיפול זה כרוך ביצירת פתח בצדו החיצוני של הלסת כדי לגשת לחלל הסינוס. בעזרת כפיות ייעודיות מרים המטפל את הרירית. בין הרירית אותה הוא מרים לבין רצפת החלל מניחים גרגירי עצם כתושה. טיפול זה נקרא גם הרמת סינוס ממברנה. לאחר החדרת הגרגרים סוגרים את הפתח ותופרים את החניכיים. טיפול זה כרוך בתופעות לוואי משמעותיות. בין היתר סובלים המטופלים מנפיחות, שטפי דם ואף קרע ברירית המורמת. טיפול זה מצריך תקופת החלמה של מספר ימים.
הרמת סינוס סגורה – זו השיטה השמרנית והסיכונים שלה לתופעת לוואי נמוכות יחסית. המטרה של הטיפול היא לעבות את העצם הקיימת מתחת לסינוס. הפרוצדורה מתבצעת באמצעות הרמה של רצפת הסינוס. המטפל מחדיר חומר שמדמה את תכונות העצם ובאמצעות חומר זה מורמת רצפת הסינוס. פעמים מחדיר המשקם חומר שמגרה את העצם ומעורר אותו לגדול בחלל הסינוס. זהו הליך כירורגי שמתבצע באמצעות פתח שקודחים אותו בעצם לשם החדרת השתל. דרך חור זה מחדירים עצם שמגביהה את הרצפה של חלל הסינוס.
במקרים המתאימים ניתן להימנע מהרמת הסינוס על ידי כך שמחדירים שתלים לעצם הלסת הקיימת בזויות מתוכננות מראש ושתלים אלו מאפשרים שיקום הפה ללא החדרת שתלים לסינוס. גם במקרים אלו ניתן להעזר בתכנון באמצעות תוכנות מחשב מיוחדות, מה מאפשר החדרה מדויקת של השתל במקום הרצוי.
הוראות של לפני הרמת סינוס
לפני ביצוע הרמת רצפת סינוס חובה לעבור הסרת אבנית מהשיניים על ידי שיננית. הטיפול יתבצע כשש שבועות לפני ביצוע ההרמה. הטיפול לא מצריך צום ורצוי לאכול כשעתיים לפני הטיפול ארוחה קלה. מומלץ ליטול כדור נגד כאב ואנטיביוטיקה. כמו כן יש להביא למרפאה את התרופות שנרשמו לכם על ידי הרופא.
הוראות לאחר הרמת סינוס
כשעתיים לאחר הטיפול אין לאכול. במידה וחשים בכאב חשוב ליטול תרופות נגד כאבים. כמו כן במידה ויש שאלה או התלבטות חשוב לפנות אל הרופא המטפל ולהציג את השאלה.
מה זמן החלמה ומה התופעות לוואי?
תופעות לוואי מוכרות של הטיפול הן כאבים ותחושת אי נוחות, נפיחות ודימום מהאף בימים הראשונים לאחר הטיפול. פעמים מופיע כתם תת עורי בצבע כחול שנגרם כתוצאה מדימום. אם כואב לך מומלץ להתייעץ ולמצוא דרך להקל העל הכאבים. ההחלמה נמשכת מספר ימים וגם תופעות הלוואי תחלופנה עד עשרה ימים מביצוע הטיפול.
מה הסיכונים של הטיפול?
אחוזי ההצלחה של הטיפול הם בין תשעים לתשעים וחמישה אחוזים. הסיכונים הם קריעה של הרירית ואי הצלחה של הטיפול מה שימנע אפשרות או יקשה על ביצוע ההשתלה.
מחירים לטיפול של הרמת סינוס
המחיר של הטיפול נע בטווח רחב ביחס למורכבות הטיפול ולאופן הביצוע. המחיר ההתחלתי הוא כחמשת אלפים ₪ והוא יכול להגיע לסכום של כשבעה עשר אלף ₪.
מה ההבדל בין הרמת סינוס והשתלת עצם?
בשונה מטיפול הרמת סינוס עם שתל בו מרימים את הרירית לשם הכנסת השתל, במהלך השתלת עצם מחדירים עצם למקום. העצם מקורה מאדם, מן החי או ממקור סינתטי. גם טיפול זה נועד לאפשר השתלת שיניים.